Hoş Geldiniz.
Bu Tedavi ile ilgili doktor ile görüşmek ister misiniz?
Op.Dr. Nuh GÜMÜŞTEKİN
Devlet hastanelerinde kürtaj yaptırmak yasal mı? Bunun önünde nasıl kısıtlamalar var? Yasak mıdır? Nerede Yapılır?
Her ülkenin kendine has kürtaj yasası bulunur. Türkiye’deki kürtaj kanununa göre reşit olan herkes kürtaj yaptırabilir ancak 10 haftayı geçmemelidir.
Kürtaj işlemi Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre son adet tarihi hesaplanarak 10. Gebelik haftasına kadar yapılması mümkündür. Gebelik haftası 10.gebelik haftasının geçmesi halinde bebek aldırmanız kanunlarımıza göre yasaktır.
Kürtaj işlemi Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre son adet tarihi hesaplanarak 10. Gebelik haftasına kadar yapılması mümkündür. Gebelik haftası 10.gebelik haftasının geçmesi halinde bebek aldırmanız kanunlarımıza göre yasaktır. Sadece yaşamsal sakatlığı olan bir bebek ultrasonda ve gebelikte yapılan testler de tesbit edilmesi durumunda; üniversite veya eğitim araştırma hastanelerinde verilecek heyet raporu sonrası 10. Gebelik haftasından sonra bebek alınma işlemi yapılabilir.
Kürtaj Nedir?
Kürtaj, gebeliğin sonlandırılması işlemidir. Bu işlem, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması veya anne sağlığı açısından riskli olan gebeliklerin sonlandırılması amacıyla yapılır. Kürtaj işlemi, tıbbi olarak uygun yöntemlerle yapıldığında güvenli bir işlem olarak kabul edilir.
Türkiye’de kürtaj yaptırmak yasal mıdır?
Türkiye’de kürtaj yaptırmak 10 haftaya kadar olan gebelikte, eşinin rızası olmadan anneye kürtaj hakkı verilse de, birçok özel hastane ve klinik bu konuda katı davranmaktadır. Kürtaj konusuyla ilgili hastaneler kendi kurallarını getirmiş ve devlet hastanelerinde kürtaj tam olarak yasaklanmıştır. Özel hastanelerde ise 10 haftalık gebeliklerde eşin rızası ile kürtaj yapımı yasal kılınmıştır.
Türkiye’de 27 Mayıs 1983’te kürtaj yasal hale geldi.
Tıbbi olarak kürtajın her hamilelik haftasında yapılması mümkündür. Kürtaj gebeliğin ilk haftalarından başlayarak çok ileri haftalarına kadar gerekli tıbbi malzeme ve ekipman, şartlar sağlandığı müddetçe yapılabilir. Ancak kürtajın yapıldığı anda gebelik ne kadar küçükse yani ne kadar erken gebelik haftalarında yapılırsa işleme bağlı riskler o kadar az olur. Bu nedenle mümkünse 5-6 gebelik haftalarında yapılması uzmanlarca tercih edilir ancak bu haftaları geçmişse de yapılması mümkündür.10. gebelik haftasına kadar kürtaj yapılabilir. Ancak eğer anne ve bebek sağlığını tehlikeye atacak bir durum söz konusu ise, bebekte ciddi anomalik (sakatlık) varsa bu durumda 10 haftadan büyük gebeliklerin de kürtaj veya ilaçla düşük yöntemleri kullanılarak sonlandırılması mümkündür. Buna bir hekim heyeti karar verir.